Proves

Inici » Proves de Radiologia » Mamografia

 Mamografia i ecografia mamària

Una mamografia és una radiografia de la mama. Amb les mamografies es poden detectar signes de càncer de mama en les seves etapes inicials.

El càncer de màma és el càncer més freqüent en dones, i poden detectar-se canvis fins i tot dos anys abans que la pacient o el metge ho sospitin. Els homes també pateixen càncer de mama, la seva baixa freqüència molt sovin implica un diagnòstic més tardà, quan la malaltia està més avançada.
Per a fer-se una mamografia cal portar les mamografies anteriors que són determinants per a comparar la prova i determinar si el que es veu en les actuals té aspecte sospitós. El radiòleg valora en el mateix moment les mamografies, practica l’exploració mamària i recomana si cal una exploració complementària com l’ecografia mamaria. En cas de ser necessària, es realitza al moment, sense allargar el procés diagnòstic.

L’ecografia mamària es realitza en aquelles mames denses, on la mamografia pot infradiagnosticar algunes lesions. És una exploració que no irradia i es fa al mateix moment si el radiòleg ho considera necessari. La prova dura 15 minuts aproximadament.

La mamografia no es recomana en embarassades per la irradiació, en aquest cas s’estudia per ecografia.

A Bassaganyas Radiologia som experts en Mamografia a Girona. Si tens qualsevol dubte, contacta amb nosaltres sense cap compromís.

A partir de quina edat es recomana fer-se mamografies?

Les recomanacions sobre quan començar a fer-se mamografies poden variar segons les diferents organitzacions de salut i els països. No obstant això, moltes organitzacions, com l’American Cancer Society i la U.S. Preventive Services Task Force, ofereixen orientació general sobre aquest tema.

La majoria d’aquestes organitzacions suggereixen que les dones comencin a realitzar mamografies regulars entre les edats de 40 i 50 anys. És important tenir un seguiment amb el teu metge sobre els teus factors de risc individuals i prendre una decisió conjunta sobre quan començar les mamografies. Algunes dones amb factors de risc elevats, com ara antecedents familiars de càncer de mama, podrien ser aconsellades a començar les mamografies a una edat més jove. El sistema català de salut recomana realizar-les a partir dels 50 anys cada 2 anys, dins del programa de detecció precoç.

A partir dels 50 anys, la majoria de les organitzacions recomanen que les dones es realitzin una mamografia cada dos anys. Després dels 55 anys, algunes organitzacions poden suggerir la realització de mamografies anuals.

 

Quant dura una mamografia?

Tot el procés dura dura 10 minuts aproximadament, però la compressió dura menys de 2 minuts.
Després de la prova, es pot fer vida normal.

Fa mal fer-se una mamografia?

La mamografia pot ser una mica incòmoda per a algunes dones, ja que implica la compressió de les mames entre dues plaques planes per obtenir imatges clares. La compressió és necessària per aplanar el teixit mamari i reduir la dosi de radiació necessària per aconseguir una imatge nítida. Aquesta compressió pot causar una sensació de pressió o molèstia temporal.

Tot i que pot ser incòmode, la majoria de les dones troben que la molèstia és tolerable i breu. El procediment dura només uns minuts i l’incomoditat sol desaparèixer quan s’allibera la compressió.

Tenir una actitud positiva i estar relaxada pot ajudar a fer l’experiència de la mamografia més tranquil·la. Si estàs preocupada pel dolor o la molèstia, parla amb nosaltres per obtenir més informació sobre què esperar i com es pot gestionar la incomoditat durant el procediment.

Mamografia a Olot

Descobreix el millor servei de mamografies a Olot a Bassaganyas Radiologia.

A Bassaganyas Radiologia, la teva salut és la nostra prioritat. Amb anys d’experiència i un equip de professionals dedicats, som els experts de confiança en mamografies a Olot. La nostra clínica està equipada amb tecnologia de punta per assegurar que rebis una atenció de primera classe en un ambient còmode i acollidor.

Horari

Dilluns – divendres

9h – 14h i 15h – 19h.

Telèfon

972 261 388

Truca’ns

Direcció

Psg. Bisbe Guillamet 22, Olot

Anar a Google Maps