Proves

Inici » Proves de Radiologia » Biòpsies i Puncions

Biòpsies i Puncions

Mitjançant puncions guiades per ecografia, es localitza la zona a on està la lesió i s’obtenen mostres pel seu anàlisis posterior. S’utilitza la ecografia per a controlar de forma constant per a veure el trajecte de l’agulla utilitzada, per a arribar correctament a la lesió i evitar aquelles estructures de risc, controlant en tot moment les possibles complicacions.

S’utilitzen en la mama (punció de lesions sospitoses), en el tiroides (nòduls), en axil·la i engonals (ganglis i altres bultomes), en la paròtide, en estructures osteomusculars i de parts toves. A Bassaganyas Radiologia disposem de les dos técniques més comunament utilizades. Ambdues duren uns 30 minuts per la seva realització.

Ecografia

Punció-aspiració amb agulla fina (PAAF)

PAAF son les inicials de Punció aspiració amb agulla fina. Es localitza la lesió ecogràficament i es practica una punció amb agulla molt fina que no necessita anestesia prèvia. S’extreu una mostra que s’analitza per citologia. No és una prova dolorosa.

Les PAAF són considerades una tècnica relativament simple i de baix risc en comparació amb altres procediments de biòpsia; però a vegades poden donar poc material per a l’estudi histològic.

Intervencionisme en Mama

Les biòpsies amb Punció Aspirativa amb Agulla Fina (PAAF) a la mama es realitzen amb l’objectiu de diagnosticar anomalies o masses sospitoses detectades mitjançant exploracions mamogràfiques o altres procediments d’imatge.

Les anomalies que es solen buscar en una biòpsia PAAF a la mama son: Tumors Benignes (Masses o lesions mamàries no cancerígenes), tumors Malignes (una de les principals finalitats de les biòpsies de PAAF és detectar la presència de cèl·lules canceroses en una anomalia mamària), líquid enquistat (Són útils per analitzar el contingut de cists mamaris) o infeccions (infeccions o inflamacions que poden afectar la mama)

És important destacar que les biòpsies amb PAAF són un procediment específicament dissenyat per a la mama i proporcionen informació essencial per al diagnòstic precís de lesions mamàries.

A Bassaganyas Radiologia som experts en Biòpsies i Mamografia a Girona. Si tens qualsevol dubte, contacta amb nosaltres sense cap compromís.

Biòpsia amb agulla gruixuda (BAG o Tru-cut)

Biòpsia amb agulla gruixuda (BAG) ecoguiada. Al utilitzar una agulla gruixuda la mostra és més gran i facilita el diagnòstic en cas de lesions més complexes. Al ser una agulla més gruixuda, hi ha major risc de sagnat, pel que són necessàries proves de coagulació prèviament. Per evitar el dolor del major calibre de l’agulla, s’injecta una mica d’anestèsia prèvia local a la zona d’entrada de l’agulla, per a minimitzar el dolor.

És una prova ben tol·lerada pels pacients, amb mínimes molèsties al posar l’anestèsia local.

Després de la prova es realitzarà compressió sobre la zona i es recomana fer repòs relatiu 4 hores per a minimitzar el sagnat. En cas de la BAG pot aparèixer un petit hematoma a la zona.

Diferencies entre PAAF i BAG

La principal diferència es troba en el tipus d’instrument utilitzat per recollir mostres de teixit. Tot i això, és crucial tenir en compte que l’especialista triarà la tècnica que millor s’adapta segons el pacient. Si tens preguntes sobre aquests procediments, és recomanable parlar-ho amb el teu professional de la salut per obtenir informació precisa.

Biòpsies a Olot

A Bassaganyas Radiologia, som els experts de confiança en biòpsies a Olot. Amb un equip d’especialistes qualificats i equipament de punta, oferim procediments de biòpsia precisos i fiables per a un diagnòstic certer. La nostra dedicació a la qualitat i al benestar del pacient garanteix una experiència còmoda i confiable.

Horari

Dilluns – divendres

9h – 14h i 15h – 19h.

Telèfon

972 261 388

Truca’ns

Direcció

Psg. Bisbe Guillamet 22, Olot

Anar a Google Maps